ORKISZOWA pizza

Zastanawiasz się czemu pizza na ORKISZOWYM, a nie na pszennym spodzie ? 🙂


Jestem przeciwnikiem dzisiejszej tradycyjnej pszenicy – ze względu na bardzo dużą ilość glutenu, zanieczyszczenie pestycydami i chemikaliami (w czasie zbiorów traci łupinę) i pozbawienie praktycznie w procesie obróbki wszelkich wartości odżywczych.

Orkisz natomiast, posiada znacznie mniej glutenu, hodowany i zbierany z nienaruszoną łupiną, chroniącą mocno jądro ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami (w tym metalami ciężkimi) zachowując jego wysokowartościową wartość odżywczą. Orkisz zawiera więcej niż pszenica witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D i E).

Zawarte w orkiszu związki pozytywnie wpływają na nasz system immunologiczny.

Dojrzałe ziarno orkiszu zawiera dużo kwasu krzemowego potrzebnego dla prawidłowego wzrostu skóry, włosów i paznokci…

Zachęcam więc do zdrowszej wersji pizzy!

* Składniki na ciasto *

500 gr mąki orkiszowej jasnej
1/3 kostki świeżych drożdży
3,4 łyżki oliwy
250 ml wody
szczypta soli

Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone w wodzie drożdże i dodajemy pozostałe składniki.Zagniatamy ciasto (jeśli ciasto jest za luźne podsypujemy mąką) i pozostawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy sos.
* Składniki na sos *

około 100 gr przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, cukier, oregano
Przecier mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem  i pozostałymi składnikami.

Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blasze, smarujemy sosem.
Dodajemy składniki w zależności od upodobań.
Pizzę pieczemy w temp.250 C przez 20 minut.

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *