Klopsiki mogą być maksymalnie dietetycznym daniem i sprawdzą się zarówno w przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy jak i tych, którzy muszą odżywiać się lekkostrawnie. Z racji swojej delikatności będą smakowały dzieciom, a jednocześnie nasycą nawet największych głodomorów. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

Składniki (dla 4 osób):

  • 1/2 kilograma chudego mięsa mielonego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (ewentualnie 4 łyżki otrąb)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • liście laurowe, ziele angielskie

 

greens-266560

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, pietruszkę drobno siekamy. Mięso łączymy z jajkami, tymiankiem i warzywami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Na koniec dodajemy mąkę/otręby, ponownie wyrabiamy i formujemy klopsiki. W dużym garnku (przynajmniej 4 litrowym) zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim i 1/2 łyżeczką soli (najlepiej himalajskiej). Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy do niej klopsiki, jednakże partiami, po 3-4 sztuki, by nie przerwać gotowania się wody. Jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym wypadku warzywa zawarte w masie mogą się oddzielić od mięsa i wyjdzie nam zupa zamiast klopsów. Całość gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszając. Dzięki ugotowaniu klopsików w wodzie są one idealnym lekkostrawnym i smacznym daniem.

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *