• 1,5 kg jabłekB33575
  • ok. 200 gramów wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 100 gramów masła klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2-3 garście orzechów włoskich
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki miodu / syropu z agawy / klonowego
  • aromat waniliowy lub laska wanilii
  • opcjonalnie cynamon

 

Obieramy jabłka a następnie kroimy na dosyć drobne kawałki i dusimy na łyżce masła. Gdy jabłka będą miękkie powoli dodajemy miód i cukier waniliowy.
Siekamy orzechy, a wiórki kokosowe miksujemy na mąkę. W misce wymieszać: mąkę kokosową, mąkę gryczaną i kukurydzianą. Dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło i kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii. Szybko zagnieść, lub wymieszać za pomocą miksera. Papierem wyłożyć spód tortownicy. Wysypać 3/4 ciasta i ugnieść palcami, przyklejając dokładnie do spodu, tworząc kilkucentymetrowy brzeg. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec przez 5 minut. Następnie wyciągnąć, na spód przełożyć jabłka, posypać pozostałą częścią ciasta i orzechami. Wstawić ponownie do piekarnika na około 10 minut, aż kruszonka się zezłoci. Pozostawić do wystudzenia.

Maltose_syrup

1+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *