Sycące, zdrowe i baaaardzo pyszne batoniki marchewkowe – idealne na weekendową przekąskę „bez wyrzutów sumienia” 🙂

Co potrzebujemy:

  • ok 400-500 g startej marchwi
  • ok 200 g płatków owsianych
  • ok 150 g migdałów
  • ok 150 g przesianej mąki
  • ok 100 g pestek słonecznika
  • ok 50 g rodzynek
  • ok 50 g żurawiny
  • ok 50 g sezamu
  • pl 200 ml płynnego miodu
  • 4 całe jaja
  • 200 ml oleju np. słonecznikowego

 

Migdały obieramy ze skórki – aby to zrobić bardzo szybko i prosto, wrzucamy na wrzątek i moczymy przez około poł godziny. Odcedzić. Obrane migdały prażymy na patelni. Następnie lekko siekamy. Prażymy sezam. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sezam, migdały, rodzynki i żurawinę. Wszystko wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchew i ponownie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy jajka, miód i olej. Łączymy zawartość ob misek i dobrze mieszamy. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55-65 minut w temp. 160 C
Następnie ciasto wystudzić, wyjąć z blachy, zdjąć papier – kroimy na batony dowolnej wielkości.

Smacznego 🙂
 
* podziękowanie za zdjęcie dla Reginy … tak, tak takie smakołyki na mojej diecie je mąż Reginy – Darek
 

1+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *