• spain-1500646_960_720pół łyżki oleju kokosowego
  • drobno posiekana mała cebula
  • posiekany ząbek czosnku
  • pół czerwonej papryki (drobno pokrojonej)
  • pół pokrojonego pomidora
  • kilka oliwek
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka (można ominąć)
  • 1 łyżka pokruszonego sera feta
  • ulubione zioła- idealne są oregano, bazylia
Sposób przygotowania

Podsmażamy cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Kiedy się zarumienią dodajemy pomidora z papryką. Dusimy wszystkie składniki ok. 3 minut, następnie dodajemy oliwki. Jeśli ktoś lubi bardziej słone smaki, można odrobinę dodać soli. Do warzyw dodajemy odrobinę wody i gotujemy tak długo, aż będą miękkie (ok. 10 minut). Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, dodajemy ser feta i zioła. Taką masę wylewamy na warzywa i co jakiś czas podważamy drewnianą łyżką, by płynna masa spłynęła na dno. Smażymy na wolnym ogniu, aż omlet się zetnie. Na sam koniec warto omlet przykryć pokrywką (na 3-4 minuty).

Smacznego!

 

guitarist-585939_960_720

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *