Święta bez piernika, to jak święta bez choinki ! Teraz nawet będąc na diecie bezglutenowej nie musisz sobie odmawiać tego pysznego ciasta ! Bez cierpienia, bez bólu …. i na dodatek w dietetycznej odsłonie przedstawiam przepis na bezglutenowy piernik.

Skladniki:
  • 130 g oleju kokosowego lub masło (klarowanego)
  • 130 g plynnego miodu
  • 4 lyzki ksylitolu
  • 2 lyzki przyprawy do piernika
  • 300 g maki (100 g ryzowej, 50 g kokosowej, 50 g maki amarantusowej lub migdalowej, 50 g maki
  • ziemniaczanej, 50 g maki kukurydzianej)
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml + 4 lyzki mleka ryzowego (można inne roślinne lub krowie)
  • 2/3 szkl orzechow (do wyboru)
  • 2 jajka
  • dzem truskawkowy wlasnej roboty

 

  1. Piekarnik nagrzac do 175 stopni C
  2. Forme keksowke (12 x 5 cm) wylozyc papierem do pieczenia
  3. W garnku na malym ogniu roztopić tłuszcz, miod, ksylitol i przyprawe do piernika. Zdjac z ognia.
  4. Dodac maki i sode, wymieszac.
  5. Dodac mleko i orzechy, wymieszac.
  6. Dodac jajka i wymieszac.
  7. Mase wylac do foremki.
  8. Na wierzch wylozyc kropki dzemu i rozprowadzic po ciescie nozem.
  9. Piec ok 45 – 55 miinut lub do tzw. „suchego patyczka”, w tem. 180C

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *