Spód:Wygląda jak sernik lecz to ZDROWE CIASTO bez sera, bez nabiału, bez jajek, bez glutenu, bez zbóż, bez cukru i bez pieczenia …a mimo to „niebo w gębie” 🙂

Spód:
  • 1 szklanka miękkich wydrylowanych daktyli (nie ugniatać)
  • 1 szklanka całych migdałów (lub 3/4 zmielonych)
  • szczypta cynamonu

 

Masa:
  • 2,5 szklanki nerkowców (pół szklanki mi wyżarli)
  • 0,5 szklanki miękkich wydrylowanych daktyli
  • 1/3-1/2 szklanki mleka owsianego (migdałowego, orzechowego lub ryżowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina skórki startej z eko cytryny
  • owoce do dekoracji

 

Nerkowce zalać wodą i zostawić na noc. Osobno namoczyć migdały.

Migdały osączyć, zmielić i zmiksować pulsacyjnie w blenderze z daktylami. Masą wylepić dno tortownicy 18 cm. Dobrze ugnieść. Wstawić do zamrażarki lub do lodówki. Dodatek cynamonu to jest ta kropelka magii, która warto dodać.

Nerkowce wypłukać, osączyć i zmiksować w blenderze razem z resztą składników. Zdecydowałam się na dodatek soku z cytryny, bo rozmoczone nerkowce są zupełnie nijakie, a lekkie zakwaszenie choć minimalnie imitowało smak prawdziwego twarogu. Po spróbowaniu dodałam jeszcze skórkę cytrynową, bo stwierdziłam, że dobrze zrobi

Masę wyłożyć na spód i odstawić gotowy „sernik” do lodówki na kilka godzin. Można podawać z owocami sezonowymi lub rozmrożonymi przetartymi w formie musu.

* pamiętajcie, w smaku nie przypomina tradycyjnego sernika!
 
raw-blackberry-cheesecake-9
 

1+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *