Kto jeszcze tego nie próbował, niech to zrobi … bo to słodki, zdrowy świąteczny przysmak. Przyznam, że nawet moi Rodzice przyzwyczajeni do tradycyjnych świątecznych smaków zajadają się tą potrawą w nowej zdrowej odsłonie.

  • 1 szklanka pęczaku (rodzaj kaszy jęczmiennej)
  • 1 szklanka maku
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2-3 łyżki miodu
  • Łyżka ksylitolu (jeśli chcemy bardziej słodko)
  • Orzechy włoskie
  • Migdały
  • Śliwki suszone
  • opcjonalnie syrop klonowy – uważam, że świetnie pasuje

 

Pęczak zalać zimną wodą i moczyć około godziny (można tego nie robić, ale wtedy ugotuje się szybciej). Gotować w ilości wody trzy razy większej niż ilość pęczaku z niewielka ilością soli. Mak również moczymy a następnie mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej 2 razy (chyba ze już mielony kupimy). Rodzynki moczymy w ciepłym mleku. Kiedy pęczak ostygnie mieszamy go z makiem. Dodajemy miód, rodzynki, śliwki, pokrojone orzechy i migdały. W miarę potrzeby dosładzamy miodem lub polecam syropem klonowym.

 
żródło: internet
 

2+
#Tagi
kutiapęczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *