Pasztet na święta od zawsze był w moim domu obowiązkową potrawą. Ale kto powiedział, że pasztet musi być zawsze „mięsny” ? Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny przepis na bezglutenowy pasztet z mojej ukochanej ciecierzycy.

Składniki na pasztet z ciecierzycy (wegański i bezglutenowy)
  • 3 puszki ciecierzycy (każda po 400 g)
  • 300 g upieczonych batatów
  • 6 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (możesz użyć zwykłej)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej (możesz użyć zwykłej)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

 

do posmarowania foremek:
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych

 
Piekarnik nagrzej na 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj formę keksówkę. Siemię lniane zalej wodą w rondelku i odstaw na około 30 min. Następnie podgrzewaj na bardzo małym ogniu stale mieszając. Przestudzone bataty rozgnieć widelcem, niezbyt dokładnie, żeby większe fragmenty były potem widoczne w przekroju. Ciecierzycę odsącz z zalewy i dobrze przepłucz na sicie. Zostaw do odcięknięcia. Ciecierzycę zblenduj na gładką masę, Dodaj bataty, siemię lniane, mielone orzechy laskowe i przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę. Keksówkę posmaruj olejem i posyp mielonymi orzechami laskowymi. Do przygotowanych foremek wyłóż masę ciecierzycową. Uklep i wygładź, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 1 godziny. Pasztet wystudź całkowicie i dopiero wtedy krój. Inaczej będzie się kruszył. Podawaj z ciemnym pieczywem, pomidorem lub ulubionym sosem (np. chrzanowym na bazie jogurtu).
 
źródło: internet
 
ciecierzyca_
 

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *