Jedna z najprostszych wigilijnych słodyczy, a wciąż znakomita w smaku 🙂

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki zmielonego maku
  • 1 szklanka daktyli
  • 1,5 do 2 szklanek mleka roślinnego (ewentualnie wody)
  • opcjonalnie wiórki kokosowe, zmielone migdały, orzechy włoskie

 

Dokładnie przepłukujemy kaszę, a następnie gotujemy w podwójnej ilości mleka. Moczymy daktyle w ciepłej wodzie. Gdy daktyle będą już miękkie, blendujemy dokładnie na gładziutką masę. Gdy ugotowana kasza wystygnie, dodajemy pozostałe składniki. W dłoniach, najlepiej zmoczonych w zimnej wodzie formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub drobno posiekanych orzechach.

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *