Przepyszny i naturalny sposób jak poprawić trawienie w czasie świąt dostarczając przy tym sporą liczbę witamin – C, A, B1, B2 i E. Sposobów na przygotowanie tego pysznego świątecznego napoju jest bardzo wiele… jest jedna wspólna cecha – proste wykonanie 🙂

Przedstawiam mój przepis

KOMPOT z SUSZU

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 200 g suszonych jabłek,
  • 100 g suszonych gruszek,
  • duża garść suszonej żurawiny,
  • 7 suszonych śliwek,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 2 pomarańcze,
  • 5 goździków,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta cynamonu
  • można dodać ziarenka wanilii
  • ksylitol

 
Sposób przygotowania:

Suszone owoce można na kilka godzin zalać ciepłą wodą (zapach będzie bardziej intensywny) lub od razu gotować przez 30 min z dodatkiem goździków oraz cynamonu. Aby zrównoważyć smak kompotu, myjemy i kroimy pomarańczę w plastry. Kiedy woda w garnku się zagotuje, odstawiamy go na bok i czekamy aż ostygnie. Dopiero wtedy wrzucamy do napoju cytrusa. Wtedy też należy go posłodzić miodem. Jeżeli będzie słabo wyczuwalny, można dodać odrobinę ksylitolu.

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *