Napój co skradnie Ci podniebienie – prawdziwa konkurencja dla świątecznych ciast ! Eggnog, to napój sięgający korzeniami angielskiej arystokracji. Jednak to w Stanach Zjednoczonych i stał się niezbędnym elementem świąt Bożego Narodzenia, stając się tam istnym hitem.

Pyszny, słodki – najlepiej smakuje zimny :)Polecam 🙂

Składniki na 2 porcje:
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
  • 1/2 szklanki orzeszków nerkowców
  • 1 obrana ze skórki mandarynka
  • 2-3 daktyle
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze na najwyższych obrotach. Można wcześniej (na kilka godzin) namoczyć orzechy i migdały w mleku i potem wszystko zmielić.

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *