Awokado zawiera cenne Omega 3, które są zbawiennie dla naszego serca i ogólnego zdrowia. Dodatkowo należy pamiętać, że mimo tłustej konsystencji owocu, awokado pomaga nam obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Reguluje również poziom cukru oraz wspiera nasz wzrok gdyż zawiera cenną luteinę.

Tymi argumentami myślę, że przekonałam Ciebie do samodzielnego wykonania bardzo prostego masła z awokado 🙂

Miąższ z dojrzałego awokado wydrążamy, przekładamy do blendera, dodajemy kilka kropel cytrynu, przeciśnięty przez praskę czosnek (można ominąć). Miksujemy aż powstanie gładka masa. Dodajemy szczyptę soli + pieprzu. Dodatkowo dodaję kolendrę, którą nadaje cudowny aromat oraz świetnie oczyszczająco wpływa na naszą wątrobę. Wszystko razem mieszamy. Zawijamy w sreberko i wkładamy do zamrażalki na 2-3 godziny.

Gotowe!

 

masło

 

1+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *