Nie masz czasu na śniadanie ? Idealnym rozwiązaniem będą owsiane muffinki – muffinki, które możesz zjeść jadąc samochodem czy autobusem 🙂 Nie dość, że pyszne to i zdrowe… Wystarczy, że upieczesz je wieczorem i masz już szybkie rozwiązanie na śniadanie na kilka kolejnych dni. Muffinki świetnie nadają się również jako zdrowe drugie śniadanie do pracy czy do szkoły.

Przygotowanie (około 14 sztuk)
  • szklanka płatków owsianych
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki syropu klonowego/5-6 świeżych daktyli
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: mrożone borówki, maliny

 

Migdały, siemię lniane i płatki owsiane zmiksuj w młynku elektrycznym lub pojemniku blendera, aż powstanie z nich jednolita, sypka masa. Następnie zblenduj ze sobą mokre składniki – banany, sok jabłkowy, wodę i syrop klonowy (lub daktyle). Dodaj je do powstałej owsiano-migdałowo-lnainej „mąki” i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp do nich rodzynki wraz z borówkami, czy malinami, jeszcze raz przemieszaj składniki, i przelej masę do formy na muffiny. Wierzch oprósz płatkami owsianymi lub płatkami kokosa. Piecz babeczki w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż się zarumienią. Zjedz po przestudzeniu. Smacznego!

 

1+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *