Jesteś zapracowana, nie masz czasu gotować w czasie tygodnia – przygotuj sobie już dzisiaj zdrową zupę, która wystarczy Ci na 4 kolejne dni.

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 średnie cukinie
  • 1 por
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 20 dag zielonego groszku
  • 1 duża garść liści bazylii
  • sól, pieprz
  • ser parmezan – łyżeczka starta na porcję lub tarta mozzarella

 

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy z zieloną pietruszką. Zdejmujemy grube włókna z selera i kroimy go na małe kawałki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy. Na odrobinie oliwy podsmażamy przez 5 minut cebule, czosnek i natkę. Dodajemy selera, cukinie i groszek. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Wrzucamy szpinak i bazylię. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy gorącą wodę, tak aby przykryła warzywa na 1 cm. Solimy. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

 

1+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *