Coś zdrowego na kanapkę zamiast masła ( w którym nie wiemy naprawdę jaka jest zawartość masła w maśle) czy też coś zamiast margaryny pełnej utwardzonych najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczy… Dzisiaj przedstawiam Wam świetną propozycję wegańskiego masła z tofu.

Tofu bogate jest w białko i żelazo. To źródło również witaminy B6, kwasu foliowego, fosforu, manganu i selenu.

Tofu, to również wbrew wielu opinią a raczej pogłoską, posiada antynowotworową moc:
Znajdujący się w soi izoflawon – genisteina – posiada właściwości przeciwutleniające, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Umiarkowane ilości produktów sojowych nie wpływają na wzrost guzów ani wzrost ryzyka raka piersi wśród kobiet.
Wręcz przeciwnie ! – co najmniej 10 mg soi dziennie może zmniejszać częstotliwość występowania raka aż o 25% !
 

PRZEPIS NA MASŁO z TOFU:
  • 200 gram tofu
  • 1 duża cebula (podsmażona)
  •  szczypta soli, pieprzu i czosnku
  • 1 łyżka oliwy

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę💁🏼

 
Możesz użyć jakichkolwiek warzyw, orzechów czy nasion, ja uwielbiam mój mix:
✔️awokado

✔️marchewka

✔️rzodkiew

✔️czerwona papryka

✔️chia

✔️sezam

✔️orzechy piniowe

✔️sól himalajska

Inspiracja i fot. od Miss Carina instagram.com/miss.carinaa/
 
1199px-Japanese_SilkyTofu_(Kinugoshi_Tofu)
 

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *