Pancakes idealnie pasują na leniwe weekendowe pyszne śniadanie. Nie ma to jak pysznie zacząć ten wspaniały dzień. Przepis jest naprawdę prosty, a obiecuję, że zakochasz się w smaku. Tak więc zapraszam do dzieła !

Składniki (2 porcje)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka*
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 szklanka mąki (u mnie bezglutenowa mąka gryczana, polecam również orkiszową)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego*

+ dowolne owoce, syrop klonowy pasuje najlepiej ale idealny będzie też syrop z agawy lub miód.

*możesz użyć dowolnego tłuszczu i mleka (ja wybrałam migdałowe)
 

  1. Oddziel żółtko od białka i ubij je na sztywną pianę. Następnie dodaj mleko, żółtko i ksylitol, ponownie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i miksuj do dokładnego połączenia wszystkich składników.
  2. Rozgrzej na patelni olej kokosowy i ustaw średni ogień. Smaż pancakes do chwili kiedy na wierzchu ciasta pojawią się małe dziurki obróć je na drugą stronę i smaż jeszcze około minuty.
  3. Pancakes smakuja idealnie polane syropem z dodatkiem ulubionych owoców.

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *