Przyznam, że to jedna z moich ulubionych letnich potraw. Z dużą ilością pachnącego świeżością koperku, z jajeczkiem w środku .. Ach, czujesz juz ten smak ? Nie wiesz jak przygotować ? Łap przepis !

 

Przepis na 4 porcje

Składniki

  • 1/2 kg botwinki razem z buraczkami
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 500 ml kefiru
  • sok wyciśnięty z limonki
  • sól, pieprz

 
Dodatkowo

  • rzodkiewki
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • po 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku – choć ja zdecydowanie daję dużo koperku
  • do porcji chłodniku polecam dodać do talerza jajeczko ugotowane na twardo

 

Sposób przygotowania

Obrać buraczki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Botwinkę posiekać, a cebulę pokroić w kosteczkę. W dużym garnku rozpuścić olej kokosowy, dodać cebulę i zeszklić przez chwilę. Następnie dodać starte buraczki i botwinkę. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż buraczki będą miękkie. Dodać wodę i zostawić do zagotowania. Odstawić z ognia, poczekać aż buraczki ostygną. Do ostygniętych już buraczków dodać pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewkę, posiekaną zieleninę i czosnek. Dolać jogurtu i kefiru, wymieszać. Na sam koniec dodać wyciśnięty sok z limonki i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, schłodzić. Smacznego !

 

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *