Lubisz ciasta czekoladowe, a wciąż chcesz zdrowo się odżywiać ? Ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm):

ciasto:
  • 100 g mąki owsianej
  • ok. 800 g buraków
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • 40 g oleju kokosowego
  • 100 g czekolady gorzkiej (min 70%)
  • stewia, ksylitol lub inny słodzik wg. własnych upodobań

 

krem:
  • 250 g ricotty
  • 80 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
  • 160 g suszonych daktyli

 

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na co najmniej pół godziny. Buraki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości, następnie studzimy. Blendujemy z mąką owsianą, jajkami, kakao oraz roztopionym olejem kokosowym i czekoladą na gładką masę (część czekolady zostawiamy do ozdobienia wierzchu ciasta). Dosładzamy do uzyskania pożądanej słodkości. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy krem: ricottę blendujemy z osączonymi daktylami oraz odżywką białkową. Przestudzone ciasto wyciągamy z foremki (ściągamy obręcz), kroimy delikatnie na pół. Zakładamy ponownie obręcz i na dolną część wykładamy krem, przykrywamy górną częścią ciasta. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy górę ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie dzielimy na porcje (najwygodniej od razu na 8 lub więcej kawałków, żeby krem podczas krojenia pozostał na swoim miejscu).

 
źródło: zdrowonajedzona.pl
 

 

2+

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *