Uwielbiam wszystko co kokosowe…a, jeśli jest to kokosowy deser to moje podniebienie jest już w siódmym niebie.

 

  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka (polecam roślinne kokosowe)
  • 1/2 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (polecam najbardziej) lub z agawy
  • 1,5 łyżki mąki kokosowej (można zmiksować wiórki kokosowe)
  • 15 g wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia lub otręby
  • łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy bardzo dokładnie ciepłą wodą, następnie wrzucamy ją do garnka. Zalewamy mlekiem i wodą. Gotoujemy przez około 15 minut (uważajcie, żeby kasza się nie przypaliła lub nie wykipiała). Następnie wyłączamy gaz, do garnka dodajemy miód, mąkę kokosową, 15g wiórków kokosowych i łyżkę mleczka kokosowego. Blendujemy wszystko razem. Masa będzie już zwarta, więc możecie zacząć formować z niej kulki, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych, kakale lub otrębach.

Kaloryczność: około 70 kcal na kulkę (przy podziale na 10 kulek)

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *