Zakochana od pierwszego kęsa… tak w skrócie mogę rekomendować Ci pyszne bezglutenowe wegańskie kotleciki z batata. Co więcej, moja niewegańska mama również pokochała je tą samą miłością.

Ich wykonanie naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne, a jestem pewna, ze jak raz je spróbujesz to już na stałe zagoszczą w Twoje kuchni 🙂

Pieczone kotleciki z batata

  • 1 duży ugotowany batat
  • 3 poszatkowane i zeszklone niewielkie cebulki
  • 3–4 poszatkowane i podduszone ząbki czosnku
  • ½ szklanki uprażonych na suchej patelni pestek dyni oraz ½ szklanki uprażonego słonecznika
  • ½ szklanki dowolnej ugotowanej kaszy (u mnie jaglana)
  • sól i pieprz, a w wersji na ostro polecam dodać odrobinę chili i imbiru.

Przygotowanie

Wystarczy zblendować wszystkie składniki — to nie musi być jednolita konsystencja. Papier do pieczenia warto posmarować tłuszczem. Uformować 8 kotlecików (oprósz dłonie mąka, bo masa jest klejąca).

Kotleciki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut. Jeśli spożywasz nabiał, warto dodać sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego (wyciśnięty ząbek czosnku + ulubione zioła).

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *