Rewelacyjne, zdrowe orkiszowe muffinki dyniowe. Idealne na śniadanie czy też na zdrową pełną błonnika przekąskę w ciągu dnia!

Dynia jest bogata w witaminy oraz minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk. Warto po nią sięgać, tym bardziej w tak pysznej formie jak muffinki 🙂

PRZEPIS na 12 sztuk

Składniki suche:
– 270g mąki orkiszowej( typ750 )
– 130 ksylitolu
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody
– 3/4 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli

Składniki mokre:
– 300g puree z dyni*
– 50g oleju, np. rzepakowy, kokosowy
– 3 łyżki mleka ( u mnie roślinne kokosowe)
– 3 łyżki soku z pomarańczy
– zierenka z laski wanili lub
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

JAK PRZYGOTOWAĆ PUREE z DYNI?

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze plastry, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180C) na około 60 min – tutaj sami musimy ocenić kiedy dynia będzie już mięciutka. Wystarczy użyć do tego drewnianego patyczka – bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ. Polecam użyć dyni hokakaido.

Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem lub malakserem do otrzymania puree.

Pure z dyni można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni.

Pure można również zamrozić – polecam.

JAK PRZYGOTOWAĆ BABECZKI?

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, tj.: puree z dyni, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. W drugiej mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, ksylitolem i cynamonem.
Następnie do miski ze składnikami płynnymi dosypujemy partiami składniki suche i mieszamy, tylko do połączenia składników.

Masa będzie dość gęsta, ale taka ma właśnie być. Gęsta i gumowata. Wkładamy ją do przygotowanej wcześniej formy wyłożonej papilotkami do muffinek, do ok.3/4 wysokości. Całą masę rozdzielamy proporcjonalnie na 12 muffinek.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.20-25 minut, do lekkiego przyrumienienia. Ja piekłam swoje 20 minut na termoobiegu.

Po upieczeniu możemy posypać muffinki zmielonym na puder ksylitolem.

SMACZNEGO 😀

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *