Szybki i prosty przepis, którym zaskoczysz domowników. Ta dietetyczna wersja babki skradnie twoje serce! W porcji jedynie ok. 140 kcal – to naprawdę niewiele, jak na deser… ZDROWY deser 🙂 Doskonała również dla osób na diecie bezglutenowej – koniec z odmawianiem sobie słodkości 😉

Czego będziesz potrzebować?

  • 2 szklanki 260 g mąki jaglanej
  • 4 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru brzozowego / ksylitolu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy.

Szybkie przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. W misce zmiksuj jajka na puszystą masę, dodawaj powoli cukier brzozowy i dalej miksuj. Następnie dodaj olej i jogurt, wymieszaj i powoli dodawaj mąkę jaglaną z proszkiem do pieczenia (ciągle miksując). Na koniec możesz dodać trochę aromatu śmietankowego. Przelej masę do formy na babkę – ja użyłam silikonowej i piecz przez 45 minut.

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *